Hoşgeldiniz giriş yapmak için tıklayın veya ücretsiz üye olun.
Forum : Teknoloji
#237 ¦ Tarih : 17.09.2007 ¦ İncelenme :308 ¦ Şu an 1 kişi okuyor

Admin

Üye

Meslek :
Songiriş : 20.02.2010
Teşekkür et Bu üyeye mesaj gönder

Televizyon tarihe mi karışıyor ?
Bilgisayar tuşlarından yükselen ses, geleneksel televizyon yayıncılığının da sonunun geldiği anlamını taşıyor belki.

Hatta belki değil, internetin mimarlarından birisi sayılan 64 yaşındaki Vint Cerf`in Edinburgh televizyon festivalinde yaptığı konuşmaya göre, kesinlikle öyle.

The Guardian`ın haberine göre 1970`lerde interneti ilk kuran ekibin baş aktörlerinden olan Vint Cerf, televizyon izleme alışkanlıklarının görece kısa sürede köklü bir değişime uğrayacağını tahmin ediyor.

Sesli video görüntüleri internet üzerinden bilgisayara indirme hızının devamlı arttığını söyleyen Vint Cerf, programları önceden belirlenmiş bir sırada belirli bir saatte izlemek için beklemek yerine, yakın gelecekte istediğimiz an internet üzerinden canımız çektiği zaman izleyeceğimizi söylüyor.

Japonya`da halihazırda bir dakikalık video kaydını 16 saniyede bilgisayara indirmenin mümkün olduğunu belirten Vint Cerf, bilgi akışının tahminlerimizin ötesinde hızlanacağını düşünüyor.

Bunu bir hayal olarak gören çevreler, şayet herkes televizyonu internet üzerinden izlemeye başlarsa, uluslararası bilgisayar ağının oluşacak yükü kaldıramayarak çökeceğini iddia ediyor.

Ama Vint Cerf, bu korku senaryoları doğru çıkmış olsaydı, internet şimdiye kadar çoktan defalarca çökmüş olurdu diye karşı çıkıyor.

Add Post to del.icio.us Bookmark Post in Technorati Furl this Post! Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title% Wong'e kaydet! Yahoo'ya kaydet! Google'a kaydet! MSN'e kaydet! Facebook'e kaydet!

Meslek :
Songiriş : 19.09.2007

Re : Televizyon tarihe mi karışıyor ?

bu suanda var zaten türkiyede baglantılar her ne kadar hızlandığını söleselerde diger ülkelere göre çok düşüktür.Bunu anlatan bir makale vardı sizlerle paylaşıyorum.

Soldaki grafik birçok şey anlatıyor esasında. Grafiği hazırlarken ortadaki otoyola benzer resmi özellikle ekledim. Ülkemizde İnternet’in Yolların, trafiğin durumu gibi olması nedeniyle.. Dünya’da en yaygın İnternet kullanılan ülkede yollar 30 şeritli iken ülkemizde 2 şeritte seyrediyoruz ne yazık ki ve yolculuk daha sıkıcı akabinde sorunlu oluyor bu ülkede. Bu verileri merak etmemi sağlayan Ntvmsnbc’den “En Pahalı İnternet Türkiye’de” haberi oldu.

Dayanamayıp Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) resmi sitesini kurcalamaya başladım. Fiyatlarla ilgili bilgilere erişememe rağmen daha hoş sonuçlar olduğunu gördüm. “Ülke genelinde 100 kişi başına düşen hangi internet hizmetlerinden yararlanan kişi sayısı gibi” anlatmak için terim bulamadığım ve tanımlama konusunda saçmaladığım verilere gözüm ilişti. Yani en alttan 2. ülkeye baktığımızda ülke nüfusunda 100 kişiden sadece 3.8 kişi dsl hizmetinden yararlanıyor. Bu rakam fiber ağda, kablolu bağlantıda ve diğer bağlantılarda sıfır oluyor. Yani ülkemizde o kadar az -fiber ağı, kablolu bağlantıyı bırakın- dsl abonesi var ki internet teknolojisinden yararlanma sıralamasında ülkemizi listenin neredeyse en sonuna atıyor.

Daha acı bir gerçek ise 100 mbps bağlantının (evlerde sıkça kullanılan bağlantı maksimum 2mbps an itibariyle ancak döşenecek yeni hatlarla 2007′de 20mbps’ye çıkarılacağı söylenmişti zamanında) 81,13 dolar fiyat ile en pahalı ülkenin bizim ülkemiz olması ne yazık ki. Aynı hizmet Japonya’da 0,22 dolarla en düşük fiyata veriliyor en yaygın kullanım 40mbps civarında seyrediyor. OECD Standartlarında aynı fiyat 20 ile 25 dolar arasında seyretmesi gerekiyor. Fiber alt yapıya geçmiş İsveç, Güney Kore ve Finlandiya’nın 100Mbps internet bağlantısı sundukları hizmet yanında dünyada en ucuz bağlantı hizmeti veren ülkeler şöyle sıralanıyor; İsveç 10,79 dolar, Danimarka 11,11 dolar, İsviçre 12,53 dolar, ABD 15,93 dolar, Fransa 16,36 dolar, Hollanda 16,85 dolar, Yeni Zelanda 16,86 dolar, İtalya 17,63 dolar, İrlanda 18,18 dolar, Finlandiya 19,49 dolar. Hal böyle olunca çoğu ev kullanıcısı daha hesaplı olduğu gerekçesiyle kotalı ve yavaş bağlantı seçeneklerini seçiyor, abone sayısı bir türlü artamıyor. Abone sayısı artmadığı için kimse yatırım yapmak istemiyor.

Sonuçta muasır medeniyetler seviyesinden hep birkaç adım aşağılarda zıplayıp duruyoruz. Tarihe şöyle bir göz attığımızda Türkiye Internet’e Nisan 1993′ten beri bağlı. İlk bağlantı ODTÜ‘den gerçekleştirilmiş. 64kbps hızında olan bu hat, çok uzun bir süre, tüm ülkenin tek çıkışı olmuş ve ilgili kişiler büyük bir özveriyle İnternet’i tüm Türkiye’de (öncelikle akademik ortamlarda) yaygınlaştırmaya çalışmışlardır. Ege Üniversitesi’nden olan bağlantı ise, 1994 başlarında, 64kbs. hızı ile gerçekleştirilmiştir.

Ardından sırayla, Bilkent Ün.(1995 Eylül), Boğaziçi Üniv. (1995 Kasım) ve İTÜ (1996 Şubat) bağlantıları gerçekleşmiştir. 1996 yılı Ağustos ayında da Turnet çalışmaya başlamıştır. Benim İnternet ile tanışmam 1996-1997 yılları arasında olmuştu. O zamanlar yeni bitirdiğim orta okulum, müfredat laboratuar okulu olarak pilot okul seçildiği için birçok teknolojiyi sıcağı sıcağına tadıyordu. İlk kez Windows 95 ile tanışıp İnternet Explorer 2.0 kullandığım zamandı. İlk İnternet kafeye gidişim 1997-1998 yılları arasına denk geliyordu. Evde 486 Ibm’imle 33600 bps modemle maksimum 9600 bps hızda bağlanıp 8 bitlik ses kartımdan müzik dinlemenin şerefine nail olmuştum aynı sene. O zamandan beri tam 10 sene geçti.

İlk indirdiğim şarkıydı Des’ree nin 98 de çıkan life şarkısı… “You wanna fly around the world, In a beautiful balloon” sözleriyle bitiyordu şarkı.. Güzel bir balonla Dünya etrafında gezemedim belki ama bu geçen 10 yıl zarfında 80000 devr-i alemi yaşattı bana İnternet. İlk resmi borcum Telekom’a olmuştu zor kurtarmıştım paçayı 146 lı hattan. 822 lilere de az servet harcamadım doğrusu. Bugün de aylık gelen 49 ytl kullanım ücretini zor ödüyorum. 3 aydan 3 ayı buluyor ödemeler dolayısı ile kesildiğinde ödemek zorunda kalıyorum ve 118 ytl gibi bir 3 aylık ödeme gerçekten ağır geliyor gece gündüz net’e bağlı yaşayan bizlere. Gönül isterdi ki 1024 kbps bağlantı 30 ytl civarında olsun herkes İnternete doysun. En azından 512k ve daha düşük bağlantılar şu an ki fiyatın 3 te biri olsun ki her evde İnternet kullanılabilsin. Evinde bilgisayar olup ta İnternet kullanıcısı olmayanların sayısı oldukça fazla, bunun en büyük nedeni yine fiyatlar.

Dünya üzerinde 2006 sonunda kayıtlı 197,463,934 İnternet abonesi vardı. Ülkemizde bu rakam 2,000,000 civarında. En çok abone sayısı 53 milyon mertebesinde ABD’de. Peki günden güne gelişen bir teknolojinin ülkemizde 10 yılda bu kadar yol alamamasının nedeni nedir? Bunu çok merak ediyorum doğrusu. Son yapılan; 19 Ağustos 2006 tarihinde, 2004 te kurulmuş ancak aldığı ihaleyle 2006′da tanınma fırsatı yakalayan Airties ile 2003′te kurulmuş Anel Grup’a bağlı Aneltech isimli firmanın ortaklığı sonucu 4 milyon euro’luk ihalenin kazanılmasıyla Türk Telekomun ihtiyacı olan 500000 adet modemden 300000 adedi temin edilerek sonuçlandı. Ancak bugün modem hediye etmesi ve 1 ay sonra ödemeye başlatması dışında Telekom’un sunduğu ciddi bir kolaylık bulunmuyor.

Add Post to del.icio.us Bookmark Post in Technorati Furl this Post! Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title% Wong'e kaydet! Yahoo'ya kaydet! Google'a kaydet! MSN'e kaydet! Facebook'e kaydet!
#351 ¦ Tarih : 28.09.2007

Meslek :
Songiriş : 15.12.2007

Re : Televizyon tarihe mi karışıyor ?

ben tv karşısında oturmanın, uzanmanın, sohbetin tadını hiç birşeyle değişmem=)

Aktif Konular
  Konu Son Mesaj Tarih
Cevap yazabilirsiniz OOo arkadaslar burda yeniyim bi hg yoqmu:)) fiskos 2 gün önce
Cevap yazabilirsiniz Davet: Kutlu Doğum Programı babacan591 30.03.2008
Cevap yazabilirsiniz Messi Messi 25.03.2008
Cevap yazabilirsiniz MALTEPELİYİM DİYENLER BAKSIN. maltepeli_ 20.01.2008
Cevap yazabilirsiniz SELEN SU MALTEPE BÖLGE BAYİLİĞİ HİZMETİNİZDE almina10 17.01.2008
Cevap yazabilirsiniz 64 DİLDE SENİ SEVİYORUM atac 11.01.2008
Cevap yazabilirsiniz oFLu oFLu1923 07.01.2008
Cevap yazabilirsiniz KIZLARI NE ZAMAN BIRAKMALI? e_m_r_e_ 04.01.2008
Cevap yazabilirsiniz TÜRKLERE ÖZGÜ HASTALIKLAR... e_m_r_e_ 04.01.2008
Cevap yazabilirsiniz DERS ÇALIŞACAĞIM +16 e_m_r_e_ 04.01.2008

İstatistikler
Şu anda forumumuzda bulunan ziyaretçiler: 4 (0 üye ve 4 konuk izleyici bulunuyor)
Aynı anda en fazla 6 kullanıcı 19.07.2010 14:45:29 tarihinde forumda bulundu.
Konu : 206, Mesaj : 147, Üye sayımız : 219
En yeni üyelerimiz : fiskos , senkul , mmemre , malievci , tgc2010 , tekelbay , hayret , hippi ,
Bugün burada olanlar :
Bugün doğanlar :

www.maltepede.com/forum/ © 2010

Forum saati : 02:03:21

0,19 saniye.